Att samla på minnen

Jag har alltid haft ett stort behov att lagra mina minnen, i dagböcker, fotoalbum, bloggar, ja lite överallt. Det har varit en tradition för mig i några år att jag alltid i början av hösten beställer den senaste skörden av fotografier från året som gått. 

Jag älskar verkligen att ordna album, sitta och klistra, organisera, se hur mitt liv sammanställs av lyckliga stunder mellan pärmarna. I detta inlägg tänkte jag att vi kunde kolla in lite på vad som finns i albumen. 

Såja, här har vi albumen från och med högstadiet tills nu. Över 10 år i fotografier. 

Här har vi ett dagisfoto på en liten Ida.

Coola tjejer som precis börjar åttan. Då måste man ju obviously posera i sina randiga matchande tröjor. 

Största misstaget i mitt liv: färgade håret brunt. Och why? För att en kille skulle gilla mig lite mer! C'mon. 

Ett fotografi på mig och lilla Alfons som precis hade flyttat in i vårt hus uppe på Källbacken. Han bet alltid mina tår från och med klockan 5 på morgonen och han brukade slicka mitt ansikte när han skulle väcka mig när mitt alarm började tjuta. 

Här står jag, Irene och Nathalie i vattnet i en liten stad vid namn Bray som befinner sig på Irland. Ida, nice pants btw.

På denna bild hade vi precis börjat gymnasiet. Vi var ute mitt i ingenstans på en liten resa för att lära känna alla i gymnasiet. Vi är alla så små och blonda.

Jag och mina kära vänner Josefine, Belinda och Linn. Dessa personer är bland mina närmaste vänner ännu idag!

Lilla Milla som var så söt som liten! Det är något med gråa katter..

Josefine och en skadad ekorrunge vars hela familj blev slaughtered av en katt. Stakin dog samma dag :( Ekorrungar ser btw ut som håriga grodor.

Min första öl som 18-åring! Klockan var 8 på morgonen och mina vänner Joel och Titti kom upp för mina trappor och väckte mig med ett stop med öl. 

Här har vi några bilder på glada 18-åringar på Melodys dansgolv. Suck.. Mitt hår var också så långt då.

Första hösten i Åbo. Gulisintagning och fniss.

Såklart skulle min första gång i Dynamo dokumenteras. Alla pratade alltid om Dynamo som stället där alla träffade sina partners, så jag hade höga förväntningar LOL. Här dansar jag inte med en partner utan med en ölskvätt på min klänning. 

Pampas och pirriga diskussioner med framtida frun. Dynamo levererade inte, men nog Fontana. 

Här har vi då den senaste beställningen som snart kommer vara fastklistrade på det senaste fotoalbumets sidor!

Publicerad 27.09.2016 kl. 22:43

Höstens to do-lista

Blev inspirerad av Hannas inlägg om vad hon ska göra i höst, så jag bestämde mig också för att göra ett liknande inlägg!

Så, nedan har vi höstens to do-lista!

Kan vi börja med att konstatera att den är sjukt tråkig?

1. Gradun. Nu är jag på sida 40. Det börjar nästan närma sig. Konstant känner jag dock att innehållet inte ens kan räknas som vetenskapligt och att jag kommer få höra att "nope, gör om". Språkgranskningen för svenska sammanfattningen är 18.11, så nu kör vi hårt tills dess! Har så ofta känt att jag inte gett allt, att jag slösat dagar på att göra annat än skriva. Men mamma sa något som jag nu ska leva efter "mene aina nukkumaan hyvällä omatunnolla". Ja, nu framöver vill jag känna mig stolt över det jag skrivit och åstadkommit. 

2. Har haft en sån jävla lång paus med att springa nu. Känner att kroppen börjar bli trögare, konditionen är sämst på länge och jaa.. Det känns väl aldrig bra? Nu har jag uppdaterat min playlist på Spotify och ska njuta av den kalla höstluften.

3. Ida Rebers, du måste inte vaka och vänta tills Madeleine kommer hem från jobbet. Du måste inte heller se på TV med henne tills klockan är 5 på morgonen. Detta är inte hållbart för en studerande.

4. Vet ni hur mycket fula lägenheter det finns? Många. Nu är oikotie, findit, tori, etuovi och andra sidor på mina mest klickade. Vi är kanske lite tidigt ute.. Men det är ju så skoj att spana!

5. Organisera, släng och planera. 

6. Ja alla kompisar, jag vill hänga, massor (och kramas).

7. Skulle så gärna jobba vid sidan om studierna i Vasa. Har blivit så van med att arbeta vid sidan om studierna och pengarna kan man ju inte klaga på? Måste börja skicka mitt CV till alla tänkbara ställen!

8. Något att faktiskt se framemot: 8.10 Veronica Maggio i Helsingfors och 29.10 Kent i Vasa! <3

 

 

Publicerad 26.09.2016 kl. 19:40

Kvällar man uppskattar

I lördags satt jag ungefär hela dagen framför datorn i ÅST:s biljettkassa och sålde biljetter till höger och vänster. Kändes faktiskt lite skoj att vara tillbaka i den lilla biljettluckan efter att ha varit separerade i några månader. Kungens Tal hade premiär och det var ganska mycket att fixa och många personer som kom och löste ut sina biljetter innan föreställningen. Gillar verkligen när det är premiär vid teatern. Alla är så fint klädda, förväntansfulla och en positiv nervositet ligger i luften. Som förväntat var ju föreställningen superb!

Trött efter att ha stirrat på en datorskärm i över 6 timmar så vandrade jag på Slottsgatan för att gå hem till min vän Anna so hade tillrätt middag. Jag och Anna har varit vänner under hela den tiden jag bott i Åbo. När gulisåret började så var vi alla tvungna att skriva en kort presentation om oss själva på Moodle och om jag inte minns helt fel så beskrev jag mig själv ungefär såhär "gillar Marimekko, Family Guy och öl". På en fest vid Sode så kom en tjej fram till mig och sa "Hej, är du Ida från finskan? Du gillar väl öl? Det gör jag också, vi borde bli vänner". Ja, sedan dess har jag haft Anna i mitt liv. 

Kallrökt tofu med sesamfrön och ugnsbakade grönsaker! Herregud så gott.

Vist, utekvällar av galet dansande vid Dynamo klagar jag inte på. Men speciellt med tanke på att jag snart inte kommer kunna kalla Åbos gator mina egna, så känner jag att jag måste ta vara på alla fina kvällar jag kan tillsammans med mina vänner.

Det finns miljontals orsaker att älska Anna, men en är definitivt den att det är underförstått att vi ska dela ett enormt glasspaket 50/50, vem skulle bara äta 1/4 liksom? Så där låg vi, med glass i mun, jag lite lutandes i Annas famn så kollande vi på en film och senare skrattande vi hysteriskt åt Håkan Hellströms intervjuer i Skavlan. 

Publicerad 26.09.2016 kl. 19:26

Kungens Tal

Igår hade vi spontant en väldigt händelserik kväll. Madeleine hade en ledig dag från arbetet och vi bestämde oss för att hitta på något annat än att ligga hopkurade i soffan.

En av de många positiva sakerna med att arbeta vid Åbo Svenska Teater är ju definitivt möjligheten att få se bra teater. Kungens Tal har premiär på lördagen, så de behövde lite testpublik under de sista övningarna, jag bara "I volunteer as tribute!!!!" och tog med mig Madeleine. Innan föreställningen åt vi stans typ bästa pizza med surdegsbotten, nämligen Pizzariums pizzor i hansa. 

Så vad tyckte jag om Kungens Tal? Ah, I loved it. Bra manuskript, gillade verkligen dialogen mellan huvudrollerna (som spelades av Peter Ahlqvist och Riko Eklundh), scenografin, ja allt funkade. Gå och se den helt enkelt! Ni minns väl att biljetterna kostar bara 10€ för studeranden ifall man köper biljetten samma dag som föreställningen?

Efter teatern skickade Madeleines farbror Staffan att han och hans flickvän var i Åbo, så tillsammans med dem spenderade vi några timmar. Det var roligt att sitta och prata om allt det man missat sedan man setts senast. Efter att de gått tillbaka till sitt hotell så for jag och Madeleine vidare till Bar Ö där vår vän Anna satt med ett par vänner. Tillsammans gick vi sedan till Dynamo och drack skumppa för att fira Annas kandidatexamen!

Publicerad 23.09.2016 kl. 23:21

Nostalgi

Jag är en person som älskar nostalgi. Jag kan gotta mig i timmar i musik från min barndom eller söka upp filmer som jag älskade som liten. Nu när jag är fast i graduns ljuvliga värld så har jag sökt fram massvis med musik som får mig på gott humör och blev inspirerad till detta inlägg. Tänkte att jag nu skulle dela av mig av de sånger från olika tecknade filmer som var mina favoriter när jag var ett barn.

Mary Poppins - Supercalifragilisticexpialidocious
Typ största stoltheten i mitt liv var när jag lärde mig säga Supercalifragilisticexpialidocious. Älskade verkligen Mary Poppins och filmen var så otroligt fin. Plus vem älskar nu inte Julie Andrews?

Mary Poppins - A spoonfull of sugar
Tror jag som liten försökte intyga mina föräldrar om att jag borde få socker med allt som inte smakade bra.. Scenen där Mary sjöng med en fågel var ju svincool, vem skulle inte vilja sjunga med en fågel liksom?

Anastasia - Once upon a December
Anastasia är en av mina absoluta favoriter när det kommer till tecknade filmer. Musiken och storyn var något som jag var så dragen till som liten. Lade ner mycket tid på att fundera på var Anastasia månne kunde vara idag. Kanske hon hade flyttat till Finland? Låten Once upon a December är också bland det finaste som finns. 

Swan Princess - This is my idea 
Denna film var en av de få som vi hade på svenska. Jag vet inte riktigt vad som drog mig så mycket till denna sång, men eventuellt eftersom att det sker så mycket förändring i karaktärerna på så kort tid. I slutet blev man alltid lika frustrerad på Derek som var så dum och inte fattade att utseendet inte är allt :( #teamodette

Mulan - Reflections
Älskade Mulan, för hon var ju så jävla badass.

Tarzan - You'll be in my heart
Ääääälskar soundtracket till Disneys Tarzan, alla låtar är så himla bra. Denna är min absoluta favorit. 

Pocahontas - Just around the riverbend
Colors of the wind är ju också en otroligt fin låt, men som liten gillade jag denna låt mycket mer. Tyckte också att Pocahontas såg så tuff ut när hon bara paddlade (?) som ett pro med massa söta djur. 

Beauty and the beast - Something there
Man bara "ja finally börjar ni gilla varandra".

Alladin - A whole new world
Romantiska sånger, yes. 

The Lion King - Circle of life
Vem älskar nu inte Lejon Kungen?

Sleeping Beauty - Once upon a dream
Coolhetsfaktorn var så hög med de dansande djuren. Undrade dock alltid över hennes lillalilla midja..

Quest for Camelot - The prayer
Tyckte alltid så synd om mamman som måste hänga med dom jätteläskiga dumma typerna :( Så fin låt dessutom. 

Publicerad 21.09.2016 kl. 11:43

Fyrverkerier i ett kärt Åbo

Denna vecka har innehållit massvis med nya saker. I Vasa fick jag gå runt och vänja mig vid tanken att jag snart ska kalla staden mitt hem. Satt i Academill och skrev gradu och snokade samtidigt på alla människor, vilket jag älskar. Så vad kom jag fram till? Fin byggnad och klädstilarna skiljer sig en del från vad man är van att se i Arken. Ser nog framemot att få börja studera där nu!

Under våra dagar i Vasa skrev Madeleine på arbetskontrakt och kommer flytta till Vasa lite innan mig. Så nu är helt processen i rullning, it's happening for real now. Jag har konstant ont i magen, ni vet, den där nervösa känslan som bara ligger och bubblar inom en. Stressen över att få gradun färdig, tanken att börja flytta saker, hitta ny lägenhet att hyra.. Ja allt. I måndags när jag packade ner porslin i de första lådorna vi förde till Vasa så grät jag som om att jag varit ett litet barn. Separationsångest much? Men det är bara bra, reaktionen visar ju bara att tiden i Åbo har varit fantastisk. Vasa kommer bli bra, det vet jag. Fast jag kanske inte alltid uttrycker det så ser jag också väldigt mycket fram emot att byta omgivning, påbörja något nytt. Blir nåo bra dehär!

Helgen är över och tillsammans med min syster så gick vi iväg till åstranden med varm kakao i hand. De traditionsenliga fyrverkerierna på Åbodagen smyckade himlen vackert!

Finfina Åbo.

Publicerad 18.09.2016 kl. 23:47

Hemma hos mor och far

Tidigt i morse vaknade jag och Madeleine och började packa ihop inför några dagar i Österbotten. Vi har inte varit hemma-hemma på ett tag, så det kändes passande att göra en liten snabbvisit. Bilresan gick bra, till och med jag körde!!!! Sedan jag tog körkort så har jag kört väldigt lite och känner mig allting väldigt rädd i trafiken. Minns min första körlektion då min bilskolelärare skrek "hur kan en sån idiot som du ens skaffa körkort?!", osäkerhet since day 1 :D Kan någon annan relatera sig till den lilla rädslan att köra bil när man inte kört på en lång tid? Som tur insåg jag snabbt hur onödig min rädsla var, äntligen!

Efter att vi kom till Vasa så stannade vi ett litet tag i stan och körde sedan vidare till Nykarleby, min lilla hemstad. Träffades först med mina vänner vid Mormors Café där vi fick babbla en kort stund. Det var roligt att se alla efter några månaders tid ifrån varandra! Efter att caféet stängde körde vi ett kvarter och parkerade framför morsans och farsans. 

Min katt Alfons välkomnade oss ståtligt! Kan inte fatta att han redan har hunnit bli 8 år gammal. Alldeles nyss var han en liten jobbig kattunge som bet mina tår kl. 05:00 på morgnarna. 

Framtida frun.

Pappa hade gjort sin klassiska risotto med svamp! Så otroligt gott. Mamma hade bakat en lingonpaj som smakade barndom, nostalgiskt! Jag har alltid älskat lingon, mer än blåbär nästan, eftersom att i princip allt surt är gott.

Vi satt och umgicks i några timmar, skrattade och drack kaffe. Mamma visade sina nyaste tyger och produkter som hon gjort för sitt egna företag och för Japan. Ovan är 1/20 av alla necessärer som är i så många fina färger och mönster och snäll som mamma var så fick jag också välja en ny sminkväska till mig själv! (Tog en svart med vita löv)

På bilden nedan är en kopp från en serie med kattmönster som hon planerat för ett projekt i Japan. Roligt att se lite annorlunda mönster! Muggen tyckte jag var riktigt söt, till gänget hörde också en matchande bricka! Cute.

Nu ser jag dubbelt eftersom att jag är så otroligt trött, så nu är det läggdags! Har en gradu-date med min vän Nathalie, ser så framemot det! (20% skrivande 80% skvaller).

Publicerad 14.09.2016 kl. 00:29

Fredagshäng

Efter att ha suttit hemma hela fredagen framför datorn och angstat över uni-grejer så bestämde jag mig för att möta upp Madeleine efter att hennes arbetsskift var över. Vi gick till Tintå precis innan stängning och drack varsitt glas prosecco och åt tapas!

Världens finaste sällskap! Vi satt och pratade om Vasa, förväntningar, rädslor och glädjemoment.

Små smörgåsar! Den längst bort hade rökt sik och sparris och den närmare skagenröra! Mums. 

I morgon ska jag möta upp Lina vid stadsbibban och tillsammans ska vi ha en skrivdag. Hon är alltid så flitig så tänkte att hon säkert smittar av sig av sin motivation till mig. Om jag känner mig själv så vet jag att jag inte skulle få något gjort ifall jag skulle försöka skriva hemma. 

 

Publicerad 10.09.2016 kl. 02:26

Höstlistan

Visa en bra höstbild från ditt arkiv.Beskriv din kommande höst i tre ord.
Gradu, flytt och uppleva
Vilka är dina bästa minnen från sommaren 2016?
Älskade morgnarna som jag kunde äta frukost vid havet, klassträffen, midsommar i Skaftung, att jag fick gå hand i hand med Madeleine på Stockholm Pride, skriksjunga vid Ruisrock, hänga med kompisar och jobba på en arbetsplats som inte gav mig ångest varje morgon.
Vad är det bästa/sämsta med hösten?
Modet, att få börja studera igen, träffa vänner som inte varit i Åbo under sommaren, kyliga kvällar, Paradise Hotel (JA!). Denna höst personligen är för mig lite trist eftersom att jag har lite panik med att få färdigt gradun innan december och sedan måste jag/vi fixa inför flytten till Vasa. Måste ta vara på Åbo och alla vänner så mycket jag bara kan!! <3
Hur höstmyser du?
Jag myser alltid. Men höstmys är ju alltid lite extra mysigt. Filt, stickor i handen och någon bra serie på tv är en perfekt kombination. 
Vilka böcker har du planerat att läsa i höst?
Anna-Leena Härkönens böcker Onnentunti och Kaikki oikein.
Dina 3 bästa hösttips - alla kategorier?
1. Chaité med mjölk, honung och extra kanel 2. Gå på teater vetja! Kungens tal börjar i september vid ÅST 3. Spring ute i den friska luften!
Hur ser din höstoutfit ut?


Suddig telefonbild! På bilden har jag min nya skjorta, Marimekko-kjolen jag adopterade av Sandra och mina nya loafers! 
Har skol/jobbstarten fört med sig några insikter?
"Herregud herregud detta är mitt sista studieår vad fan händer sen?!?!?!" typ det.
Vad har du på TO-DO listan just nu?
Gradu och ta vara på Åbo! Har också en hel del böcker att läsa och måste också finna tid till att bara kunna stanna upp och andas mellan varven.
Bästa musiken för regniga dagar?
Beror väl på vilket humör man är på. Men oftast sätter jag på något klassiskt som Cat Stevens eller något i den stilen. Ifall jag vill peppa upp stämningen så är ju 90-tals nostalgi perfekt. 
Vad är två nya grejer du vill lära dig i höst?
Sticka något tufft mönster och hur man reparerar ett punkterat hjul på cykeln.
Vilka serier rekommenderar du att följa? Eller kanske någon sevärd film?
Jag älskar ju Paradise Hotel, vet inte varför, men tycker att det är sjukt underhållande. Nu kickar ju också den nya säsongen igång av Once Upon a Time, fiiinally. Gilmore Girls är ju också en perfekt serie att börja följa ifall man vill ha ordentligt höstmys.


Vilka bloggar frossar du i för tillfället?
Frossar väldigt lite bloggar just nu :( Måste skärpa mig.
Topp tre favoritdrycker i höst?
Rödvin, kaffe och te.
Vad är den höstigaste maträtten?
Något med svamp! Om man tänker på efterrätter så finns det väl inget mer höstligt än äppelpaj med jättemycket kanel?
Var hänger du helst under helgen?
I soffan hos vänner och på Dynamos dansgolv.


Har du någon inplanerad resa för den närmaste framtiden?
Det skulle vara så skoj att åka någonstans i december, långt bort och varmt. Men tyvärr måste man vara realistisk och inse att en lång resa samma månad som man ska flytta är kanske inte den smartaste idén. En Stockholmsresa skulle jag dock inte tacka nej till.
Hur förbereder du dig för vintern?
Vintern är välkommen! Vinter innebär nya studier och ny hemstad, så jag försöker vara positiv och glad!

Publicerad 09.09.2016 kl. 21:11

Saker jag åt idag

Gröt (kokad på mjölk och inte vatten, lyx) med lingon, melon och kaffe! Har spenderat i princip alla mina morgnar i Arkens café med en kaffekopp i handen, så skönt att äta en lugn frukost hemma.

Till middag åt jag gårdagens leftovers: rödvinsrisotto med rosmarin! Så gott och lätt att laga, receptet hittar ni här!

Publicerad 07.09.2016 kl. 20:55

Produkter jag använder dagligen

Jag vet, förlåt, det har varit dött. Nu är jag här igen! Hösten har äntligen kickat igång och idag kom Madeleine hem efter att ha varit i Spanien i 10 dagar! Äntligen säger jag bara. Finns inget trögare än att dela ett hem med någon och så måste man vandra runt här ensam.

Jag tänkte jag skulle kicka igång denna höst med ett riktigt pang-inlägg som skulle väcka ert intresse så mycket så att ni spricker.. Nämligen skönhetsprodukter!! (Jag vet att hela din kropp är helt pirrig nu!)

På bilden nedan finns 6 saker som jag använder dagligen för att ta hand om mitt utseende.

  • Ansiktstvätt och mattifying ansiktskräm från La Roche-Posays serie Effaclar. Köpte dessa produkter alldeles nyligen och kan bara säga dear God bra de är. Min hy är otroligt fet och har blivit sjukt trött på att mitt smink i princip rinner av mitt ansikte för att huden bestämt sig för att se totalt inoljad ut. Behöver bara använda en liten klick ansiktstvätt tillsammans med konjacsvampen och huden känns som ny. Krämen håller stenhård kontroll på huden och den känns mycket mindre oljig nu i jämförelse med tidigare, yay!
  • L'oreals Professionnel Mythic Oil Milk doftar helt gudomligt och jag sprayar alltid lite av produkten i mitt hår efter att jag duschat. Mitt hår tenderar att bli väldigt elektriskt, men nu så känns håret återfuktad! Kan rekommendera.
  • Lumenes ögonkräm Deep Moisture Eye Gel var ett spontanköp jag gjorde nyligen. Kan inte ännu säga bu eller bä, men att återfukta huden kring ögonen kan väl inte skada?
  • Slutligen så kan jag introducera min senaste to go to parfym: Hugo Boss Ma Vie. Älskar doften och den hålls länge, perfekt kombo! Plus flaskan är också fin.
Publicerad 07.09.2016 kl. 20:24

Om stickning

Tidigare i sommar tömde min mamma ett arbetsrum som hon hyrt i flera år. Bland vävstolar, textiler och annat hon skapat diverse konst av så fann hon lådvis med garn. Nu befinner sig dessa lådor hemma hos mig! Nu måste jag hitta på flera nya projekt!

I en låda fanns också (typ) miljontals av stickade rutor som min mormor stickat för över 20 år sedan. Det fanns så många rutor så att jag kunde sy ihop en ljuvlig filt i alla färger! En perfekt filt för vårt lilla hem.

Utav garnet jag adopterade av mamma så stickade jag också min första tröja i vuxenstorlek. Den kittlar, den är lite sned och ärmarna är lite olika, men vem bryr sig? Nu kan jag bara bli duktigare!

Publicerad 02.09.2016 kl. 11:56

Turku Pride

I lördags satt vi tillsammans med Madeleine och prydde våra ansikten med glitter och diamanter. Eller okej.. Jag satt och kände mig super-hip och snygg i min glitterkreation och sedan kommer Madeleine ut ur sovrummet och visar upp sitt briljanta ansikte och då såg mitt glitter plötsligt väldigt blaha ut. 

Sedan vandrade vi till det gamla Stortorget där paraden skulle starta.

Jag hade på mig en gudomlig klänning som Madeleine hittat på loppis. Kände mig som Tomas Dileva. Bilden tog en glatt vinkande Sandra som stod och kollade på paraden.

I parken hängde vi bland annat med denna ljuvliga trio. Prideparaden och parkfesten var riktigt lyckad. Tyvärr blåste det bara så otroligt mycket, men det påverkade inte stämningen. 

Maaaat <3

Och mera maat!!! Här åt vi den urgulliga Pride-kakan vid Fontana. Efter parkfesten fick vi snabbt hem.

Underbara soliga Åbo. Efter att vi fixat till oss lite så gick vi vidare till våra vänner Kim och Kristiina som hade förfest. Vi sjöng karaoke hela kvällen med lysande isbitar i våra skumppaglas.

Fnittriga och glada gick vi vidare till den officiella Pride-efterfesten vid Baari Baari! 

Publicerad 29.08.2016 kl. 23:26

Gustavo och YTP

Ah, äntligen är jag tillbaka. Har spenderat mina dagar på soffan med garn och stickor i hand och med Gilmore Girls i bakgrunden. 

Igår kväll gick jag och Madeleine till Gustavo tillsammans med Aram och Samuli. Igår ordnades också sommarens sista YTP vid Aboa Vetus och vi tänkte att det skulle vara roligt att äta innan vi skulle gå iväg dit. 

Heloj Samuli!

Jag åt flatbread med kyckling och hummus, på bilden har vi flatbread med räkor!

Aram! <3

Sedan gick vi vidare till Tårget!

Annika joinade oss också senare!

YTP var helt fullt och köerna till både barerna och toaletterna var en mil långa. Efter en stund började det också regna och då gick vi till Dynamo där de ordnade det traditionsenliga YouTubeJukeboxi.

Publicerad 26.08.2016 kl. 12:15

Mina sommarjobb

På Facebook har det under den senaste tiden cirkulerat en utmaning där personer ska lista olika sommarjobb de haft. Blev lite inspirerad av detta och tänkte dela med mig av en liten  lista på vilka sommarjobb jag haft.

Kuddnäs Museum 

Jag spenderade 5-6 somrar vid Kuddnäs Museum i Nykarleby. Arbetet var idylliskt, ett litet vackert museum och arbetskompisar som jag än idag anser vara mina väldigt goda vänner. Jag vet inte riktigt hur jag hamnade dit, men jag minns att min pappa alltid sa att det vore ett perfekt sommarjobb och pushade mig till att söka arbete som guide när jag väl fyllt 16. 

Guidningen kommer jag ännu ihåg utantill.. "Välkomna till Kuddnäs museum, Zacharias Topelius barndomshem..". Jag minns priset på dammsugarna vi sålde i caféet och precis hur många kaffekoppar kaffe en skara av pensionärer gillar att dricka, alla upptäckter vi gjorde under regniga dagar och alla sura gubbar alltid skulle veta snäppet mera om allting jag berättade. Suck å stön, Kuddnäs var nog the place to be.

Au-Pair

Som tidigare nämnt så åkte jag en vecka efter studenten till Tyskland och började mitt jobb som Au pair den sommaren. Jag och lilla J spenderade dagar i parker, läste böcker och sjöng igenom hans favoritsångbok flera gånger per dag. 

Åbo musikfestspel

Ett stort ångestmoment i att spendera sommaren i Åbo är stressen av att hitta ett sommarjobb. Min första sommar i Åbo (2013) såg inte lovande ut och jag fick inte de jobb jag personligen kände att jag passade perfekt för. En dag berättade min vän Michaela (och räddade min sommar) att de behövde en biljettförsäljare till Åbo Musikfestspel som skulle sälja biljetter vid ÅST:s biljettlucka under sommaren. Det funkade ju perfekt eftersom att jag ändå jobbade vid ÅST och kände till teatern väl.

Denna sommar var jag tillbaka vid Åbo musikfestspel efter ett års paus. Denna gång var det ett heltidsjobb som gällde, nu arbetade jag som både biljettförsäljare och produktionsassistent. Sommaren var ytterst lärorik och jag gillade verkligen att jag fick större ansvarsområden. Mina kollegor har varit to die for och jobbet har både varit så roligt att jag somnat med ett leende på läpparna och ibland har jag velat brista ut i gråt av att man varit så trött, men det hör väl till när det ordnas en festival? Så otroligt tacksam att de ville ha mig tillbaka.

Kahvio Salonen

I brist på pengar så sökte jag mig ett till jobb utöver ÅST under året 2014. Plötsligt befann jag mig bakom en vitrin fylld med bullar och log vänligt åt kunder som inte kunde bestämma sig för vilken av de 5 olika munksorterna de ville ha. Jobbet fick jag genom att jag satt i en bar med en öl i hand och suckade över att jag måste söka ett till jobb. Fick då ett telefonnummer av en kompis kompis och nästa dag hade jag redan bokat in min första arbetstur. Fick som tur också sommarjobba där den sommaren! Från att alltid haft relativt lätta och inte fysiskt krävande jobb så var detta jobb lite ut av en chock i början. Jag lovar att jag blev i fysiskt bättre form under min där eftersom att skulle springas hit och dit och tunga brödkorgar skulle lyftas om och om igen. Jag har en sån respekt för alla som jobbar inom kundservice i restaurang och café-branschen. 


Det jag uppskattade mest utöver arbetskompisarna och det billiga brödet var det att man började känna stamkunderna. Det var roligt att veta precis vad folk ville ha och märka hur många smådetaljer man kommer ihåg. Kommer aldrig glömma gubben som alltid beställde "kaks kaurasämpylää, voi, lasillinen maitoa ja yks kahvi kiitos", eller den andra gubben som alltid ville ha en rågbrödssmörgås, utan lock, kaffe och socker i röd förpackning. Saknar dock inte att ha väckningen på 04:45 och att behöva spendera 2-3 h på att laga ca 300 fyllda smörgåsar. Jag och Madeleine hann knappt ses under hela den sommaren, eftersom att våra tidtabeller krockade helt. Hon sov när jag var på jobb och tvärtom. 

Publicerad 25.08.2016 kl. 14:25

Hej och välkomna!

Mitt namn är Ida, bosatt i Åbo men uppvuxen i Österbotten. Jag älskar rosa läppstift, min flickväns matlagning och i princip allt som doftar kokos.

Header: Elina Rebers

bloggtoppen.fi - finlandssvenska bloggar